Anebasen — Ole Thyge Plannthin

Niels Mortensen

Niels Mortensen

Mand - ca. 1600

Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle

  • Navn Niels Mortensen 
    Køn Mand 
    Død ca. 1600  Sønderside, Ho Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Person-ID I40614  anebasen
    Sidst ændret 20 jun. 2023 

    Børn 
     1. Morten Nielsen
    Familie-ID F14787  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 8 feb. 2024 

  • Notater 
    • Note(Kopieret fra Henning Jensens database)

      Niels Mortensen:
      Hvornår han er født eller død vides ikke, men han er død før 8/2 1600.

      Han var købmand og skibsejer i Sønderside i Ho sogn. I bogen "Gamle sydvest jyske fiskerlejer" nævnes, at Niels Mortensen ved Sønderside i 1581 og 1585 ejer et skib, og at skibet i 1585 var et skullerskib, der førtes af Jørgen Nielsen, Bredmose. Simon Nielsen i Ho tager sandtolden (en afgift) som strandfoged.
      Da han døde, efterlod han sig en gæld til en Ribeborger, som sønnen Morten Nielsen betalte. Kjærgaard Birks tingbog beretter for den 8.2.1600 følgende: Regell EskeIsen i Ribe stod for tingdom og bekendte det, Morten Nielsen ved Sønderside havde betalt ham al den gæld som hans fader Niels Mortensen var Jens Poulsen i Ribe pligtig. Regell EskeIsen til vedermålsting. Morten tog vidne.

      Sønderside:
      Fiskerlejet ved Sønderside Fiskerlejet Sønderside havde sin storhedstid i 1400- og 1500-tallet og bestod af tre mindre bebyggelser: Sønderside Storleje, Alt Sønderside og Føje Næringen. Dertil kommer Skt. Enders Kapel, hvor ilanddrevne søfolk blev begravet.
      I fiskesæsonen boede her omkring 1000 mennesker, og lokalbefolkningen levede af landbrug, fiskeri og handel. Efter Reformationen faldt efterspørgslen på fisk, og dermed forsvandt eksistensgrundlaget for Søndersides handel. Samtidig var området udsat for stormfloder, og en af de voldsomste ramte Vadehavskysten i den 11.-12. oktober 1634. Flere steder måtte befolkningen opgive at vende tilbage til deres hjem.
      I perioden 1995-1997 har Museet for Varde By og Omegn foretaget arkæologiske udgravninger i området. Fundene kan dateres til slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. I dag er der stort set ingen synlige spor tilbage af fiskerlejet. Resterne ligger under klitterne.

  • Kilder 
    1. [S166] Henning Jensen, database, (http://www.el-vis.dk/aner (tidligere http://www.el-vis.eu/aner)).